Onlangs mocht de Stichting Straatpastoraat Lelystad de nieuwe elektrische bakfiets in gebruik nemen. Ook onze gemeente droeg aan de aanschaf bij. Lees hieronder een verslag van de feestelijke onthulling.
Voor de ingang van BinnenInn aan de Neringpassage 54 zijn enkele tientallen belangstellenden aanwezig. In de winkel onder een doek zijn de contouren van de nieuwe bakfiets te zien, die later wordt onthuld.
Vanuit PLEK en inloophuizen
Dan begint als eerste de toespraak van Klaas de Lange, voorzitter van de Stichting Straatpastoraat Lelystad en voorganger van ‘de Ontmoetingskerk’. Hij memoreert hoe dat is begonnen. In 2018 is het project Straatpastoraat vanuit PLEK (Platform van Lelystadse Kerken) ontstaan. Er was vanuit de inloophuizen een groeiende behoefte om diaconie, maar daarnaast ook aandacht voor levensvragen, geloofsvragen en zingeving te bieden aan de hulpbehoevenden van de Lelystadse samenleving en bij te dragen aan het welzijn van mensen die in Lelystad wonen en verblijven.
Straatpastor
Twee jaar later is vanuit PLEK de functie van straatpastor Lelystad gecreëerd. Charissa Kok mag deze functie vormgeven. Dat die behoefte in de samenleving bestaat illustreert ze als tweede spreker aan de hand van talrijke voorbeelden. Bijna dagelijks bezoekt ze mensen in nood, waaronder ook mensen die dak- of thuisloos en daardoor veel op straat zijn. Het straatpastoraat wil een soort ‘beweging’ vormen; ‘een beetje tegen de stroom van de maatschappij in, zich tegen het individualistisch systeemdenken bewegen’.
Met haar team van vrijwilligers mag Charissa deze mensen bemoedigen vanuit een bewogen hart en liefde, door hen een kop koffie of thee, een broodje en een kop warme soep aan te bieden. Ze somt enkele voorbeelden op waarmee het team te maken kreeg: ‘Van het Poolse stel dat, sinds ze hun baan en hun huis kwijtraakten, gedwongen op straat leeft. Van de jonge man die in de liftschacht van een leeg gebouw is gevallen waar hij sliep. Van de man die in de kou op de trap sliep en die we dekens, eten en drinken mochten geven. Van een aantal mensen die we in de laatste fase van hun leven nog thuis mochten bezoeken en bemoedigen met een kop soep, liefdevolle aandacht en een goed gesprek. En zo zijn er nog veel meer mensen’.
Crowdfunding
Het bereiken van deze hulpbehoevenden werd eerst met een gewone bakfiets gedaan. Door crowdfunding, afkomstig van 130 giften en donaties van kerken, particulieren en particuliere inzamelingsacties, werd de wens om een elektrische bakfiets aan te schaffen vervuld. De straatpastor bedankt de vele vrijwilligers die achter de schermen meehelpen met het klaar maken van de soep en broodjes. Met de komst van de nieuwe elektrische bakfiets wordt het vervoer makkelijker gemaakt omdat er minder fysieke inspanning nodig is om over de vele hellende fietsbruggen in Lelystad te fietsen en kunnen meer vrijwilligers de fiets bemannen. De producent van deze fiets, Cargo Bike Mobility uit Nieuw-Vennep, heeft de fiets geheel op maat ontworpen. Er is goed nagedacht over wat de fiets moet kunnen vervoeren. Het resultaat is een bakfiets met inbouw voor een soeppan, koffiekan en opbergbakken voor broodjes en fruit maar die ook laadruimte biedt voor dekens en matjes. Het bedrijf is één van de sponsors van de fiets.
Taart
Na de toespraken werd de fiets naar buiten geduwd en werd de proef op de som genomen door de vrijwilligers Said en Marieke van het Straatpastoraatteam. De vele bezoekers konden na het officiële gedeelte nog even nazitten met koffie, thee en een taartje.
Het Straatpastoraat zoekt nog een permanente stallingsplek voor de bakfiets, liefst dichtbij het centrum. Weet iemand een plek? Bel of mail het Straatpastoraat Lelystad: +31 6 30041681 / info@straatpastoraatlelystad.nl.